Your Cart

Veilig betalen met iDeal, In3 of SprayPay

Bezorging binnen 5 werkdagen

Uit voorraad leverbaar en rijklaar geleverd incl. kenteken

Hoeveel verbruikt een E-scooter?

De gemiddelde elektrische scooter verbruikt tussen de 2-3kWh per 100 kilometer. Op dit moment (25-3-2022) hebben we te maken met erg hoge energieprijzen, gemiddeld betaal je per kWh tussen de 0,50 en 0,70 cent. Gemiddeld zijn elektrische scooters tot 5 keer goedkoper dan benzine aangeschreven scooters. Wil je weten waar dat allemaal vanaf hangt? Lees dan hieronder verder. 

Elektrische scooters verbruik ten opzichte van benzine scooters

De gemiddelde elektrische scooter verbruikt tussen de 2-3 kWh per 100 kilometer. Wil je zelf berekenen hoeveel je elektrische scooter verbruikt? Dit bereken je zo: 

Je hebt een aantal gegevens over je elektrische scooter en batterij nodig: het voltage van de accu, de capaciteit in ampère-uur en de actieradius bij een volle accu.  

  • Vermenigvuldig het voltage van de batterij in volt (V) met de capaciteit van de accu in ampère-uur (Ah). Wanneer je dit deelt door 1000 weet je hoeveel kWh er nodig is om de accu te laden (het rendementsverlies van de lader wordt hierbij buiten beschouwing gelaten). 
  • Ga na wat de actieradius van de e-scooter is bij een volle accu in kilometer. Deel het benodigd aantal kWh door de actieradius. 
  • Wanneer je dit getal vervolgens met 100 vermenigvuldigt, kom je uit op het aantal kWh dat de e-scooter per 100 km gebruikt. 

Bron: milieucentraal.nl 

Als voorbeeld:  

De ESCOO Cida, de 25km/h variant verbruikt 2,88 kWh per 100 kilometer. Dit kost dus zo’n 1,73 euro per 100km (2,88×0,60), bij een gemiddelde energieprijs van 0,60 cent.  

Een benzine scooter rijdt gemiddeld op 1 liter benzine 35 kilometer. De adviesprijs van benzine is vandaag de dag 2,42. Dit houdt dus in dat een benzine scooter 6,91 kost op 100 kilometer. Dat is dus 4 keer zoveel! 

We hebben momenteel wel heel erg te maken met volatiele prijzen, zowel voor benzine als voor elektriciteit, maar over het algemeen is het rijden van een elektrische scooter 4 tot 5 keer goedkoper. 

Zonnepanelen

Het kan nog goedkoper als je ook nog eens zonnepanelen hebt. Een standaard zonnepaneel heeft een vermogen van 250 tot 270 Wp. Met een gemiddeld rendement van 85% wekt een gemiddeld zonnepaneel dus ongeveer 212 tot 230 kWh uur op. Je hebt dus je volledige accu lading terugverdiend met 1 paneel in minder dan 5 uur tijd! 

Externe factoren wat betreft gebruik

Ook externe factoren zoals de rijstijl en het gewicht van de bestuurder spelen een rol. Ook wanneer het erg koud is buiten, doe elektrische scooters het minder goed. De actieradius wordt daardoor minder. Ook zitten er op sommige scooters verschillende standen zoals, Eco, normal en sport, deze standen hebben natuurlijk ook invloed op het verbruik. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snelle bezorging NL&BE

Binnen 5 werkdagen op kenteken bij u thuisbezorgd

Proefrijden mogelijk

Kom daarvoor naar onze showroom

Zeer milieuvriendelijk

En ook nog goedkoper!

Veilig betalen

Contant is mogelijk bij ophalen of bezorging