Veilig betalen met iDeal, In3 of SprayPay

Bezorging binnen 5 werkdagen

Uit voorraad leverbaar en rijklaar geleverd incl. kenteken

Motoren en accu’s van E-scooters

Deel Deze Post

Bij het kopen van een elektrische scooter zijn de accu en de motor twee belangrijke specificaties om op te letten. Het verschil in deze componenten bepaalt hoe ver je kunt rijden voordat je lading op is – ook wel rijbereik of actieradius genoemd. Op deze pagina vindt je alle informatie over Volt, Ah, Wh en Watt.

Volt, Ampère, Watt en Wh

Bij het kopen van een elektrische scooter zijn er veel termen om in de gaten te houden, zoals Volt, Ampère en Wh. Deze hebben allen iets te maken met de capaciteit van je batterij, die op zijn beurt invloed heeft op hoe lang het zal duren op een lading voordat de E-scooter batterij leeg is.

  • Volt (V) vermenigvuldigen met Ampère (Ah) = Watt uur (wh), dus Volt X Ah = Wh.

Wh vertelt je hoeveel vermogen je batterij kan leveren. Hiermee kunnen we tegelijkertijd berekenen wat voor bereik een elektrische scooter zou hebben in theorie.

Bromscooter: een gemiddelde bromscooter met een 1500W motor, zonder windscherm, verbruikt 30 Watt per kilometer, bij 20 graden Celsius. Dit is dus bij een snelheid van 45 km per uur.

Snorscooter: een gemiddelde snorscooter met een 1500W motor, zonder windscherm, verbruikt 20 Watt per kilometer, bij 20 graden Celsius. Dit bij een snelheid van 25 km per uur.
Een zwaardere motor, bijvoorbeeld 2000W, verbruikt iets meer, en een lichtere motor, bijvoorbeeld 1000W iets minder.

Het verbruik is van meerdere factoren afhankelijk zoals bijvoorbeeld een windscherm, het gewicht en de buiten temperatuur.

De spanning van de scooter (Volt)

Hoe hoger de spanning van de scooter is (in Voltage), hoe hoger de trekkracht van de scooter. De meeste scooters van ESCOO hebben een Voltage van 60V of 72V. De acceleratie heeft dus niet alleen te maken met het Wattage van de scooter, dit wordt nogal eens door elkaar gehaald.

Hoeveel Watt motor heb ik nodig?

Er zijn elektrische scooters vanaf 350W motor, maar ook van 500, 1000, 1500, 2000 of zelfs meer dan 2000W. In Nederland is een 1500W motor meer dan genoeg, deze sterkte heb je pas nodig als je een steile helling op rijdt. Een E-scooter verbruikt nagenoeg nooit meer dan 1500W. Motoren vanaf 3000W worden vooral gebruikt voor elektrische scooters die gemaakt zijn voor andere landen, waar ze harder mogen rijden dan 45 km/h. Daarentegen rijdt je met een lichtere motor met minder wattage een stuk zuiniger.
Het belangrijkste voor de rij ervaring is dat een scooter goed optrekt en een redelijke actieradius heeft.

Meer Blogs