Veilig betalen met iDeal, In3 of SprayPay

Bezorging binnen 5 werkdagen

Uit voorraad leverbaar en rijklaar geleverd incl. kenteken

Onderhoud elektrische scooter

Deel Deze Post

Elektrische scooters zijn een handige manier om je door de stad te verplaatsen, maar ze vereisen wel regelmatig onderhoud om ze in topconditie te houden. Hiervoor hebben wij onze eigen onderhoudspakketten, die u kunt kopen bij uw E-scooter. In deze blogbijdrage geven we een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet doen om je elektrische scooter in goede staat te houden. We geven ook enkele tips over hoe u veelvoorkomende problemen kunt oplossen. Dus, als je een elektrische scooter bezit of er een wilt aanschaffen, lees dan zeker verder!

Algemeen onderhoud

Elektrische scooters zijn ideaal om je door de stad te verplaatsen, maar ze hebben wel enig onderhoud nodig.
Je moet je e-scooter ongeveer vier keer per jaar (elke 3000 km of 1 keer per jaar) laten nakijken om er zeker van te zijn dat alles in topconditie is en werkt zoals het hoort! Het onderhoud van een elektrische scooter bestaat uit:

  • Het controleren/vervangen van de banden
  • Het controleren/vervangen van de remmen
  • Het smeren/controleren van draaiende delen
  • Controleren van belangrijke bouten

De elektrische motor

Onderhoudsvrij? Zeker weten! Het motorblok in een E-scooter is heel anders dan dat van een benzine scooter. Een benzine scooter heeft zoveel bewegende delen die blootgesteld zijn aan vuil en andere elementen, hierdoor zullen ze na verloop van tijd slijten, hoe goed je er ook voor zorgt. Dit is niet iets wat elektrische motoren betreft, deze zijn niet meer uitgerust met koolborstels, welke vroeger wel onderhouden moesten worden. De onderhoudsvrije motor scheelt niet alleen in de kosten, hij is ook nog eens een stuk betrouwbaarder. Bekijk hier nog meer voordelen van een E-scooter.

De borstelloze naafmotor

De naafmotor maakt de vario, en v-snaar overbodig. De elektrische scooter is betrouwbaarder omdat er geen overbrenging is die kapot kan gaan; bovendien bespaart hij op onderhoudskosten door zijn directe aandrijving, die ook de energie-efficiëntie verhoogt doordat er geen energie meer verloren gaat in de overbrenging!

Bosch motor ESCOO

De energievoorziening (accu)

Bij een benzinescooter is de accu er om de startmotor van stroom te voorzien. Maar zonder stroom kun je nog steeds gebruik maken van kickstart om hem handmatig te starten. De accu van een elektrische scooter is het belangrijkste onderdeel. Zonder accu kun je geen enkele afstand rijden. Er vergt weinig onderhoud aan een accu, deze worden slechts doorgemeten en gekeken of alle cellen nog optimaal presteren. Aan een accu kan weinig kapot gaan, mits deze correct gebruikt en opgeladen wordt. Hieronder een aantal tips zodat uw accu zo lang mogelijk mee gaat:

  • Bewaar je accu op een geschikte plek: niet in het zonlicht en bij voorkeur op een plek waar het tussen de 5 en 20° Celsius is.
  • Laat de accu bij voorkeur niet volledig leeglopen, maar laad hem op bij wanneer deze zo’n 20-30% bereikt.
  • Ga voorzichtig om met uw accu. Val- of stootschade kan grote schade veroorzaken.
  • Gebruik je je E-scooter een paar dagen niet? Zorg dat je hem stalt met een opgeladen accu. Het volledig leeglopen van de accu is niet goed.
  • Gebruik je je E-scooter voor langere tijd niet? Zorg dan dat je hem wel af en toe oplaadt.

Meer Blogs